zondag 31 oktober 2010

11.20 - 12.00 Nederland 1: Boeken

Wim Brands zou Arnon Grunberg interviewen over diens nieuwe roman "Huid en haar". Het is, grof gezegd, een verhaal over hoe macht, liefde en seks zich tot elkaar verhouden. Klik hier voor veel meer informatie over het boek en de schrijver. Harry Mulisch is echter overleden (de grote één is de grote nul dan wel het grote oneindige geworden), dus dat is het onderwerp van vanochtend. Met o.a. Adriaan van Dis. Vanavond meer aandacht voor de nalatenschap van Mulish om 17.30 en 21.05 uur op Nederland 2. Onderstaand een overzicht in quotes.

13.10 - 18.00 Nederland 1: Studio Sport

Uiteraard samenvattingen van de wedstrijden uit de Eredivisie van gister, waaronder de topper PSV - FC Twente. Onderstaand een interview met de maker van de winnende goal. Ook een vooruitblik op AZ - Feyenoord met Mario Been, Gertjan Verbeek en Henk Timmer. Verder aandacht voor Nederland - Brazilië op het WK Volleybal voor vrouwen in Japan, handbal, korfbal, de World Series honkbal en het binnenkort van start gaande schaatsseizoen. Voor dat laatste onderwerp zijn Sven Kramer en Peter Kolder in de studio. Tennisfans kunnen rond 16.00 uur overschakelen naar Eurosport of België 2 voor de finale van de WTA: Kim Clijsters - Caroline Wozniacki.

19.15 - 20.10 Nederland 2: Planet earth

Prachtige aflevering van deze serie natuurdocumentaires. Dit keer gaat het over ondiepe kustwateren. We zien onder meer een mini-zeepaardje, slangen die in groepen jagen, dolfijnen die vis vangen op het strand, en zeeleeuwen en zeevogels die een school ansjovis decimeren. Met de nieuwste camera-technieken wordt ook getoond hoe zeesterren de zeebodem terroriseren en hoe witte haaien robben vangen. Spectaculaire beelden daarvan hieronder.

20.10 - 21.00 België 2: Panorama

Bewerking van een Franse documentaire over het leven in de Parijse buitenwijken. Een meisje maakte het uit met haar vriendje en werd levend verbrand, Dat lijkt geen uitzondering te zijn. Het machismo heerst in de straten van de banlieues. Patsertjes spreken jonge vrouwen aan op hoe ze zich kleden. "Een vrouw verdient van tijd tot tijd slaag, homo’s zijn verwerpelijk, trouwen doe je met een maagd en de naam van de familie moet verdedigd worden," zo vermeldt de beschrijving van deze documentaire. Klik hier voor meer informatie en een preview.

20.20 - 21.25 Nederland 2: Penoza

Slotaflevering van deze goede serie met uitstekend spel. Monic Hendrickx is de "erfgename" van een doodgeschoten "poldermaffioso". Eindelijk komt ze erachter wie haar man vermoord heeft. De dood van Marleen zorgt echter voor veel onrust. Wederom moet Carmen (Monic Hendrickx) een verstrekkende beslissing nemen. Hieronder de algemene trailer van de serie.

21.30 - 22.55 SBS6: Peter R. De Vries misdaadverslaggever

Interview van Peter R, de Vries met Beth Holloway , de moeder van de vermiste en waarschijnlijk vermoorde Natalee. Ze laat alle e-mails van Joran van der Sloot lezen, waarin hij voor veel geld belooft de plek aan te wijzen, waar Natalee begraven zou zijn.

22.00 - 22.55 Nederland 3: Spuiten en slikken

Voor menigeen wellicht iets nieuws: dragkings, oftewel vrouwen die zich als mannen verkleden. Een verslag van Nicolette. Aan tafel transseksueel Kelly van der Veer en Jesse, de zanger van de Amsterdamse band Valerius. Manuel onderzoekt ondertussen hoe het met de coke en het gebruik daarvan gesteld is.

22.15 - 23.00 Nederland 2: Brandpunt

Jammer dat de presentatoren zichzelf belangrijker vinden dan de onderwerpen, zoals al uit de aantiteling blijkt, want de onderwerpen zijn vaak interessant genoeg. Hoe staat het met de commotie rond de nieuwe film over Sinterklaas van Dick Maas? Mag je van een heilige een horrorfiguur maken? Onderstaand de trailer, die overigens niet echt overtuigend is. Ook aandacht voor Nederlanders die ontvoerd zijn in het buitenland. Een hulpverlener wordt nog steeds vermist. Mensen die het hebben meegemaakt, doen hun verhaal.

22.30 - 00.25 België 2: Brødre (Brothers)

Goede film van Susanne Bier uit 2004 over twee broers. De verstandige (?) gaat op missie naar Afghanistan. Als hij als vermist wordt opgegeven, neemt de losbollige broer zijn rol min of meer over en gaat op het gezin van zijn vermiste broer passen. Het een leidt tot het ander. Als de vermiste broer alsnog opduikt, is er dus een probleem. Later is er een Amerikaanse versie gemaakt.

23.00 - 23.40: Romeyn en Lamoree

Nieuw programma over kunst van Michiel Romeyn en Jhim Lamoree. Ze gaan op bezoek bij David Bade, de winnaar van de Sikkensprijs 2010. Ook bekijken ze het werk van de ontwerpers Tejo Remy en Rene Veenhuizen, die onder meer de voddenstoel voortbrachten. Verder raken ze al dan niet onder de indruk van een theatervoorstelling van Vis à Vis en gaan aan het werk in het Van Abbe Museum.

zaterdag 30 oktober 2010

16.05 - 16.30 Nederland 2: Gonzo

Een journalistieke verademing in deze tijd, waarin omroepen zich genoodzaakt zien hun stempel op het nieuws te drukken. Jalal Bouzamour en Ersin Kiris trekken een tijdje op met mensen die in het verdomhoekje zitten. Ze laten gewoon zien wat er gebeurt en dan mogen we zelf onze conclusies trekken. De Roma (zigeuners) worden overal gewantrouwd. Kiris doet in deze aflevering mee met Bulgaarse Roma die in Amsterdam hun geld proberen te verdienen met het maken van muziek. Klik hier voor meer info en/of om de aflevering van vorige week over Nederlandse vechtsporters te zien.

17.30 - 17.50 Nederland 1: Studio Sport: WK Volleybal Vrouwen

In Japan wordt het WK Volleybal voor vrouwen gehouden. Eerder deze week speelde het Nederlands team al tegen Tsjechië. Hieronder beelden van de NOS. Om elf uur vanochtend staat de belangrijke poulewedstrijd tegen Italië op het programma. Vanmiddag en in de Sportjournaals later op de avond een samenvatting.

18.55 - 19.30 Nederland 1: Kassa

Wederom aandacht voor de woekerpolissen. Vorig jaar werd een compensatieregeling afgesproken. Gedupeerden krijgen nu te horen welk bedrag de verzekeraar terugbetaalt. Dat is in veel gevallen niet meer dan een doekje voor het bloeden. Kassa noemt de voorgestelde vergoedingen in sommige gevallen een lachertje of zelfs een belediging.

20.00 - 20.30 RTL4: Ushi en Loesie

Wendy van Dijk is terug met onder meer het nieuwe typetje Loesie. Als superfan valt ze bekende Nederlandse artiesten lastig. Ze is zo goed vermomd, dat zelfs vriend Marco Borsato haar vorige week niet herkende. Vanavond zijn Nick en Simon aan de beurt. Erg knap gedaan. Ook neemt ze weer buitenlanders te grazen in de vorm van Ushi. Ze stelt catwalk-deskundige Janice Dickinson impertinente vragen over haar exen en plastische chirurgie. En zit er nog een modellencarrière in voor Ushi? Hieronder een leuk fragment van afgelopen zaterdag.

20.55 - 22.00 Nederland 3: Louis Theroux en de nazi's

Al een paar keer eerder uitgezonden, maar voor wie het niet gezien heeft: vrij verbluffend. Theroux neemt deel aan het leven van neo-nazi's in Amerika. Hij krijgt heel wat te verhapstukken, bijvoorbeeld als een skinhead hem vraagt of hij niet toevallig joods is. Toch probeert hij met een "open mind" in kaart te brengen wat deze mensen beweegt. Waarom zou je bijvoorbeeld als ouder je jonge kinderen al leren om racistische liedjes te zingen? Hieronder een nog niet ondertiteld fragment.

21.00 - 22.00 BBC2: Renaissance revolution

Mooie serie van Matthew Collins over schilderkunst. Alhoewel het werk van Piero della Franscesca er voor moderne ogen nogal plat uitziet (onderstaand beelden van zijn fresco's) ziet kunstkenner Collins er bijzondere dingen in en daar maakt hij ons deelgenoot van. Dat doet hij niet alleen met woorden, maar ook met de modernste techniek. Della Francesca was een bron van inspiratie voor Cezanne en Picasso.

21.25 - 22.45 België 2: Millennium (3): Gerechtigheid (1)

Het lijkt wel de uitslag van een voetbalwedstrijd, maar dit is het echt begin van de derde film van de uitstekende Millennium-trilogie naar de boeken van Stieg Larsson. België 2 zendt de films uit in zes delen als een soort detectiveserie. Vanavond het eerste deel van de laatste film . De eigenlijke ster van de serie Liesbeth Salander (mooie rol van Noomi Rapace) is zowel het slachtoffer van een moordaanslag als een verdachte. Onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist stelt alles in het werk om haar vrij te pleiten. Onderstaand de trailer.

22.05 - 00.15 Veronica: The sixth sense

In verband met Halloween veel films over het buitenaardse vanavond. Op Nederland 3 vanaf 22.00 tot 03.15 uur redelijk onderhoudende griezelfilms naar de boeken van Stephen King. Veronica herhaalt nog eens "The sixth sense" over een jongetje dat geesten ziet. Toch de moeite waard om (nog eens) te bekijken. Niet alleen om te controleren of het verhaal wel klopt, maar ook vanwege het prachtige acteren van Tony Colette als de wanhopige moeder. Dat ze daar geen Oscar voor heeft gekregen, is een schande. Onderstaand de trailer.

22.30 - 23.25 Studio Sport: Eredivisie

Samenvatting van de topper PSV- FC Twente. Ook beelden van VVV - FC Groningen, Excelsior - Heerenveen, Heracles - Ajax, en NAC - De Graafschap. Voetballiefhebbers kunnen daarna meteen doorschakelen naar BBC1 voor samenvattingen van o.a. Manchester United - Tottenham Hotspur.

22.35 - 23.15 Zembla: De Balkenende-norm

Het bedrag, dat de premier verdient is al behoorlijk opgeschroefd. Het staat nu op 191.00 Euro. Maar welke bestuurders van niet-commerciële instellingen als ziekenhuizen, universiteiten, gehandicaptenorganisaties, woningbouwverenigingen en andere belangrijke maatschappelijke sectoren verdienen meer? Vanavond een overzicht. Al tien jaar wordt er over dit onderwerp gediscussieerd, maar er worden nooit maatregelen genomen.

22.45 - 01.45 BBC2: Elton John

In Nederland is hij nooit zo populair geweest, maar in Amerika is hij een superster. Eerst een documentaire over het leven van Elton John. Dan om 23.45 wellicht het interessantste gedeelte: een registratie van een concert met Leon Russell. Hun samenwerking heeft het nu al veelgeprezen album The Union heeft opgeleverd. In onderstaand fragment vertelt John daar meer over. Daarna een compilatie van hoe Elton John de afgelopen jaren is verschenen in programma's van de BBC.

23.15 - 00.50 Nederland 2: Calimucho

Bijzondere film van Eugenie Jansen uit 2008. Het verhaal speelt zich af in en rond een circus. Jansen vroeg artiesten om zichzelf te spelen en af en toe te acteren in door haar bedachte scènes. Dat levert een wonderlijke combinatie van feit en fictie op.

23.30 - 01.20 RTL8: Cypher

Nogal kille, maar wel interessante SF-film van Vincenzo Natali (Cube) uit 2002. Jeremy Northam begint te twijfelen aan wie hij eigenlijk is, zeker nadat hij de mysterieuze Lucy Liu heeft ontmoet. Denkt hij wat hij zelf wil denken, of wordt dat bepaald door het bedrijf, waar hij voor werkt? Onderstaand de trailer.

16.05 - 16.30 Nederland 2: Gonzo

Een journalistieke verademing in deze tijd, waarin omroepen zich genoodzaakt zien hun stempel op het nieuws te drukken. Jalal Bouzamour en Ersin Kiris trekken een tijdje op met mensen die in het verdomhoekje zitten. Ze laten gewoon zien wat er gebeurt en dan mogen we zelf onze conclusies trekken. De Roma (zigeuners) worden overal gewantrouwd. Kiris doet in deze aflevering mee met Bulgaarse Roma die in Amsterdam hun geld proberen te verdienen met het maken van muziek. Klik hier voor meer info en/of om de aflevering van vorige week over Nederlandse vechtsporters te zien.

17.30 - 17.50 Nederland 1: Studio Sport: WK Volleybal Vrouwen

In Japan wordt deze dagen het WK Volleybal voor vrouwen gehouden. Eerder deze week speelde het Nederlands team al tegen Tsjechië. Hieronder beelden van de NOS. Om elf uur vanochtend staat de belangrijke poulewedstrijd tegen Italië op het programma. Vanmiddag en in de Sportjournaals later op de avond een samenvatting.

18.55 - 19.30 Nederland 1: Kassa

Wederom aandacht voor de woekerpolissen. Vorig jaar werd een compensatieregeling afgesproken. Gedupeerden krijgen nu te horen welk bedrag de verzekeraar terugbetaalt. Dat is in veel gevallen niet meer dan een doekje voor het bloeden. Kassa noemt de voorgestelde vergoedingen in sommige gevallen een lachertje of zelfs een belediging.

20.00 - 20.30 RTL4: Ushi en Loesie

Wendy van Dijk is terug met onder meer het nieuwe typetje Loesie. Als superfan valt ze bekende Nederlandse artiesten lastig. Ze is zo goed vermomd, dat zelfs vriend Marco Borsato haar vorige week niet herkende. Vanavond zijn Nick en Simon aan de beurt. Erg knap gedaan. Ook neemt ze weer buitenlanders te grazen in de vorm van Ushi. Ze stelt catwalk-deskundige Janice Dickinson impertinente vragen over haar exen en plastische chirurgie. En zit er nog een modellencarrière in voor Ushi? Hieronder een leuk fragment van afgelopen zaterdag.

donderdag 28 oktober 2010

19.30 - 20.25 Nederland 3: De wereld draait door

Aangekondigd: Jamiroquai, Peter R. de Vries en Tom Helsen. De Vries begint zondag weer met zijn misdaadprogramma bij SBS6. Drie keer raden over wie het in de eerste aflevering gaat. Wat een verrassing: Joran van der Sloot! Peter R. interviewt dan de moeder van Natalee Holloway over onder meer de afpersing door Van der Sloot. Het liedje "Sun in her eyes" van de Vlaamse zanger Tom Helsen wordt gebruikt in een commercial van Spa en staat dus weer in de belangstelling. Hij brengt het ten gehore. Giel Beelen is tafelheer en de Britse band Jamiroquai speelt "Blue Skies" van hun nieuwe album "Rock Dust Light Star". Hieronder het clipje.

20.00 - 21.00 (herhaling om 00.20 uur) BBC2: Keith Richards: A culture show special

Alles doen wat God en de dokter verboden hebben en dan ook nog eens oud en stinkend rijk worden: hoe doe je dat? In deze special vertelt Keith Richards over zijn leven naar aanleiding van de publicatie van zijn autobiografie "Life". Over zijn jeugd in Dartford, de toevallige ontmoeting met Mick Jagger, zijn passie voor muziek, drugs en het enorme succes van de Rolling Stones. Ook vrienden en collega's komen aan het woord.

20.25 - 20.55 Nederland 3: Keuringsdienst van Waarde

De uitzendingen over ogenschijnlijk simpele kwesties leveren vaak de mooiste programma's op. Het team van KvW vroeg zich af: "wat is toch dat rode flubbertje dat in gevulde olijven zit?". Op het potje staat piment, maar wat is dat dan? Een stukje paprika of wortel, zoals iemand beweert? KvW zoekt het tot op de bodem uit. Onderstaand een preview.

20.25 - 22.00 Nederland 2: De grote bijbelquiz 2010

Dit keer zijn de kandidaten verdeeld naar de windstreek, waar ze vandaan komen: noord, oost, zuid en west. De teams worden aangevoerd door de BN-ers Keith Bakker, Sabine Uitslag, Sonja Silva en Ursul de Geer. Ze moeten o.a. verhalen uit de Bijbel aanvullen en raden over welke passage een modern filmpje gaat. Ook worden moderne personen vergeleken met figuren uit de Bijbel. Presentatie: Bert van Leeuwen en Jacobine Geel.

20.30 - 00.55 Veronica: Jackass The Movie / Jackass Number two / Jackass 3-D: The making of

De hele avond waanzinnige, gevaarlijke, smakeloze, walgelijke en vaak erg grappige stunts en filmpjes van o.a. Johnny Knoxville, Chris Pontius, Bam Mergera en Steve-O. Eerst de film uit 2002, dan om 22.15 uur het vervolg uit 2006 en om 00.15 uur een reportage over het maken van Jackass 3-D. Die film is vanaf vanavond te zien in de Nederlandse bioscopen. Onderstaand de trailer.

20.40 - 21.10 België 2: Wildcard Myanmar

Tweede aflevering van een zeer interessante serie. Ramsey Nasr reist met een groep Belgische studenten geneeskunde door Myanmar, voorheen Birma. Ze gaan daar hulp bieden in de gezondheidszorg. Alleen al bijzonder vanwege het feit, dat er gefilmd mag worden, want het militaire regime laat dit zelden tot nooit toe. Dit keer assisteren de studenten Vlaamse chirurgen. Zij opereren mensen met cataract en kinderen met een hazenlip. Het zijn eenvoudige ingrepen, maar het betekent voor de patiënten een enorme verandering in hun leven. Klik hier voor meer informatie, foto's en fragmenten.

22.05 - 23.00 België 2: Goudvis

Goed gemaakte serie over Vlaamse kunstenaars die internationaal succes hebben. Vanavond met Alain Platel (1956) van het dansplatform "les ballets C de la B". Qua opleiding is hij orthopedagoog. In de beginperiode gebruikte hij de ongecontroleerde bewegingen van de mentaal gehandicapte kinderen, die hij begeleidde, om zijn choreografieën te maken. Onderstaand beelden van een recente voorstelling. Klik hier voor meer informatie over de reportage van vanavond.

22.55 - 24.00 Nederland 2: Holland doc: Liefdeswinter

Documentaire van Gülsah Dogan. Haar tante Emine heeft Alzheimer. Ondanks zijn hoge leeftijd bezoekt Cemal zijn vrouw elke dag. Hij is de enige persoon, op wie zij nog reageert. Dat moet toch echte liefde zijn. Zij gaat op zoek naar hun geschiedenis door met familieleden in Nederland en Turkije te praten. Daarbij komen mooie verhalen, maar ook oud zeer naar boven.

23.00 - 23.55 Nederland 1: Pauw & Witteman

Aangekondigd: Mariska Orbán, die een "nogal ongelukkig geformuleerde" brief over abortus schreef aan VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plesschaert. Ook met Job Cohen (PvdA) en Stef Blok (VVD) over de regeringsverklaring. Ramsey Nasr schrijft een gedicht over het nieuwe kabinet en Marike Schellart maakte de documentaire "ei voor later" over het laten invriezen van haar eicellen.

23.40 - 00.35 België 2: Sinner's Day

Voor de babyboomers eerder op de dag Keith Richards, voor generatie nix vanavond een portie jeugdsentiment op België 2. Vorig jaar traden op het popfestival Sinner's Day bands op, die begin jaren 80 hun grootste triomfen vierden, zoals Front 242, The Human League, Gary Numan, Anne Clark en Gang of Four. Onderstaand de promo.

woensdag 27 oktober 2010

14.00 - 17.00 Nederland 1: Tweede dag debat regeringsverklaring

Vanochtend gaf Rutte aan, dat er voor de oppositie niets te halen valt op het gebied van de hervorming van de WW en het ontslagrecht. Zie hieronder. De oppositie vindt de "uitgestoken hand" van de premier naar de Tweede Kamer een nogal lege hand, dan wel een loos gebaar. Het debat is ook via internet te volgen middels een livestream van de NOS.

19.25 - 19.55 Nederland 2: Goudzoekers

Beleggen in goud is zo populair, dat de prijs van het edelmetaal de laatste tijd enorm is gestegen. Is er sprake van een nieuwe "bubble", of is het een aanwijzing, dat we echt moeten vrezen dat gewoon geld niet meer te vertrouwen is? Met onder meer Willem Middelkoop, die, eerlijk is eerlijk, jaren geleden al zei, dat je het best goud kon kopen als belegging. Matthijs Bouwman ziet het allemaal met verbazing aan. Onderstaand de promo.

19.30 - 20.25 Nederland 3: De wereld draait door

Vanavond veel usual suspects: Jan Mulder over zijn ergernissen, Jort Kelder, Felix Rottenberg en Maurice de Hond over het debat aangaande de regeringsverklaring, Nico Dijkshoorn met ready made-gedichten en Claudia de Breij als tafeldame. Jazztrompettist Rob de Wouw zorgt voor de muziek. Bijzonder: morgen treedt Jamiroquai op in DWDD.

20.25 - 21.50 Nederland 3: Thema privacy

Een van de grondleggers van het internet zei het jaren geleden al: privacy bestaat niet meer in de moderne wereld. Wat is de stand van zaken? Een bekeerde hacker laat zien hoe makkelijk het is om telefoons, paspoorten en pasjes te kraken. Een andere professional heeft alleen een naam nodig om binnen twee uur een volledig profiel van een persoon te maken. In Rotterdam komt geen auto ongezien de stad in. En hoe reageren bewoners, als er in hun wijk cameratoezicht wordt ingevoerd? Klik hier voor een schat aan informatie over dit onderwerp. Onderstaand de promo.

20.30 - 21.30 SBS6: Paranormale kinderen

Of je er nu in gelooft of niet: sommige kinderen komen door een ervaring, al dan niet paranormaal, in de problemen. Je kunt je afvragen of zelfverklaard paragnoste Liesbeth van Dijk de aangewezen persoon is om die kinderen te helpen, maar wellicht is elke vorm van aandacht goed. Miranda van 10 ziet geesten en volgens Van Dijk komt dat, omdat ze op 6-jarige leeftijd de moord op een vriendinnetje voorspelde. Van Dijk gaat de kamer van Miranda "reinigen". Klik hier voor veel meer informatie over het programma. Onderstaand de oproep van begin dit jaar.

20.35 - 21.35 Discovery: Ultimate survival

Voor wie het gemist heeft: de ultieme overlever Bear Grylls is terug met nieuwe, bloedstollende avonturen. In deze aflevering probeert hij zich te redden op een onbewoond eiland in de buurt van Papoea-Nieuw-Guinea. Daarbij moet hij de overkant bereiken van een baai vol haaien. Voor wie nog niet weet wat hij of zij gaat eten vanavond: hieronder een overzichtje van wat Grylls zoal naar binnen werkt. Eet smakelijk!

21.20 - 23.00 Nederland 1: Sherlock (2)

Zeer geslaagde poging om Sherlock Holmes in moderne tijden nieuwe zaken op te laten lossen. In de tweede aflevering worden er merkwaardige cijferreeksen op muren geklad. Wie dat als eerste leest, is na een week dood. Holmes verdiept zich in geheime codes en gaat te rade bij graffiti-artiesten. De verhalen zitten niet zo slim in elkaar als die van Arthur Conan Doyle, maar de sfeer is erg goed getroffen en de dialogen (bij Holmes zijn dat natuurlijk meestal monologen) zijn geweldig. De jonge Benedict Cumberbatch overtuigt in zijn rol. Onderstaand de algemene trailer.

22.55 - 23.40 Nederland 2: Future Express: Sri Lanka

Je weet bij deze serie nooit wat echt is en wat is voorgeproduceerd, maar dat geldt voor meer programma's. Hoe dan ook: toch interessant om te zien wat de mensen in de trein op Sri Lanka te vertellen hebben. Na dertig jaar mislukte onafhankelijkheidsstrijd, terrorisme of burgeroorlog, het is maar hoe je het wilt noemen, is het nu officieel vrede. Toch zijn de wonden nog lang niet geheeld.

23.00 - 23.55 Nederland 1: Pauw & Witteman

Aangekondigd: Journaliste Marike Stellinga (Elsevier) en columniste Elma Drayer (Trouw en Vrij Nederland) over de emancipatie van de Nederlandse vrouw. Kunnen de Nederlandse vrouwen niet emanciperen door bijvoorbeeld het beroemde glazen plafond of willen ze het eigenlijk niet? Drayer publiceerde onlangs haar boek "Verwende prinsesjes", waarin ze de nodige kritiek uit op het hedendaagse feminisme. Ook met Rick van der Ploeg en Frits Huffnagel over de politieke situatie in Nederland.

23.10 - 01.35 RTL7: Bram Stoker's Dracula

Vooral visueel imponerende film van Francis Ford Coppola uit 1992 met Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins en Keanu Reeves. Coppola vertelt het verhaal van 's werelds beroemdste vampier en probeert daarbij zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke verhaal van Stoker te blijven. Geheel terzijde: wat zou de middeleeuwse Vlad de spietser, die model stond voor Dracula, eigenlijk vinden van al dat moderne gedoe als Twilight? Hij zou waarschijnlijk gehakt maken van die nufjes. Terug naar de film: goed gemaakt en het ziet er allemaal werkelijk schitterend uit. Onderstaand de trailer.

dinsdag 26 oktober 2010

19.30 - 20.00 Veronica: Two and a half man

Het is nogal lastig om deze serie te volgen, omdat Veronica recente en oude afleveringen door elkaar uitzendt. Nu een oude, maar wel erg leuke aflevering. De ongelikte supermacho Charlie Sheen heeft een afspraakje met zijn oude vlam Jill. Verrassing: ze heeft zich tot man laten verbouwen en heet nu Bill. Sheen weet niet goed hoe hij daarmee om moet gaan. Als zijn moeder Bill mee uit neemt, weet hij helemaal niet meer waar hij aan toe is. Klik hier voor een nog niet ondertiteld fragment.

19.30 - 20.25 Nederland 3: De wereld draait door

De aflevering staat in het teken van de regeringsverklaring en het debat daarover. We krijgen, onder voorbehoud, commentaar van Felix Rottenberg, Maarten van Rossem, Jack de Vries en Margriet van der Linden. Jort Kelder is tafelheer en de muziek komt van Ozark Henry (Pieter Goddaer). Onderschat hem niet: "Birthmarks" en "The Sailor Not the Sea" werden dubbel platina. Hieronder een voorproefje van zijn nieuwe album "Hvelreki".

20.25 - 21.20 Nederland 3: Je zal het maar zijn

Sophie Hilbrand gaat op stap met drie (relatief) jonge mensen die erg succesvol zijn in wat ze doen. Bob Ultee ontdekte in Polen de zeepjeswinkel van Sabon. Hij kreeg de licentie voor de Benelux en is nu volgens Quote goed voor 31 miljoen euro. De eveneens jonge Swami Raghavanand wordt overal op de wereld bijna letterlijk door zijn tienduizenden volgelingen op handen gedragen. Cecile is de jongste, vrouwelijke commandant bij de ME, die ons land ooit gekend heeft. Hoe gaan deze jonge mensen om met hun succes? Klik hier om de hele aflevering nu al of later te bekijken.

20.30 - 22.25 Comedy Central: The Adams family

Enige film van Barry Sonnenfeld uit 1991 met Anjelica Houston, Raul Julia en Christopher Lloyd en Christina Ricci. Het verhaal doet er doet er niet zoveel toe en is eigenlijk ook niet zo goed, maar de sfeer en de acteurs en actrices zijn geweldig. De "horror-familie" Adams krijgt bezoek van een neef die het familiekapitaal opeist.

20.50 - 21.20 Nederland 2: Opium

Special over Adèle Bloemendaal, bekend van het Lurelei cabaret, haar one-woman-shows en uiteraard 't Schaep met de 5 pooten. De Nederlandse diva wordt geëerd met bekende en nog niet bekende beelden uit het archief. In de studio bij Cornald Maas geven voormalig cabaretier Jacques Klöters, Hans Dorrestijn, pianist Martin van Dijk en zoon John Jones commentaar.

21.05 - 21.50 Nederland 1: Opgelicht?!

Onder meer aandacht voor een truc, waarbij senioren denken een voordelige boekenbon te kopen. Als ze op het voorstel ingaan, wordt hun rekening geplunderd. Het is ook oppassen voor een voormalig straaljagerpiloot en een ogenschijnlijk zeer sympathiek echtpaar.

21.10 - 22.05 België 2: Vormgevers

Interessante serie over Vlaamse ontwerpers. Vorige week was er een mooie aflevering over een designer van Ferrari's. Nu iets minder spectaculair, maar wel weer boeiend: een reportage over Stefan Schöning. Hoe gaat deze ontwerper van onder meer meubelen te werk? Een cameraploeg mocht hem een jaar lang volgen. In 2008 was Schöne designer van het jaar. Beelden daarvan hieronder.

21.10 - 22.00 Nederland 2: Labyrint: Slimme pillen

Studenten en wetenschappers slikken steeds vaker middelen als Ritalin en Modafinil om hun intellectuele prestaties te verbeteren. Kunnen ze er echt beter door presteren? Barbara Sahakian, onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge, beweert dat dit zeker mogelijk is. Toch is er nog weinig bekend over de effecten op langere termijn. Moeten we allemaal aan die pillen om bijvoorbeeld onze resultaten bij een examen of tijdens een sollicitatie te verbeteren? Klik hier voor meer informatie over het programma. Onderstaand een preview.

Promo slimme pillen volgende week from VPRO on Vimeo.

23.00 - 24.00 Nederland 2: Het uur van de wolf: Anselm Kiefer, work & proces

Documentaire van Sophie Fiennes over de geweldige Duitse kunstenaar Anselm Kiefer (1945). Onlangs waren er al fragmenten te zien op België 2. Kiefer maakt met behulp van assistenten monumentale werken die de schilderkunst eigenlijk voorbij gaan. Hij verwerkt zand, glas, as, asfalt en gesmolten lood in zijn kunstwerken. Fiennes filmt hoe Kiefer zijn atelier (het is eigenlijk meer een fabriek) verplaatst naar een parkeergarage nabij Parijs. Beetje onbegrijpelijk, waarom Fiennes zich in allerlei bochten wringt om er iets bijzonders van te maken. Gewoon laten zien wat Kiefer maakt is al meer dan interessant genoeg. Vandaar hieronder beelden van Kiefers kunstwerken en niet van de documentaire van Fiennes.

23.05 - 24.00 Nederland 1: Pauw & Witteman

Ook hier, net als bij DWDD (zitten die programma's elkaar niet in de weg wat betreft gasten?) veel aandacht voor de regeringsverklaring en het daarop volgende debat. Hans van Baalen en Marcel van Dam geven hun mening. Ook met Bette van Dam over de ontvoerde Nederlandse hulpverlener en Raoul Heertje en Jan Jaap van der Wal over 20 jaar Comedy Train.

23.40 - 01.20 België 2: Virus: Dracula

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens. Binnenkort is het Halloween, dus tuimelen de griezelfilms weer over elkaar bij de diverse zenders. Hier het oer-origineel: de verfilming van het boek van Bram Stoker door Friedrich Wilhelm Murnau in 1922. Niet helemaal getrouw aan het boek, maar dat was om copyrights te omzeilen, wat achteraf overigens niet gelukt is. Hoe dan ook mooi gemaakt en een expressionistisch meesterwerkje. Klik hier voor een moderne trailer, gemaakt door een fan.

maandag 25 oktober 2010

20.00 - 21.00: BBC2: Michael Wood's story of England

Aardige serie, waarin Michael Wood de geschiedenis van Engeland reconstrueert aan de hand van wat daar nog van terug te vinden is in het plaatsje Kibworth in Leicestershire. Eerder bleek, dat heel wat huidige bewoners genen van vikingen in zich dragen. In deze aflevering: wat voor effect hebben de enorme hongersnood in de veertiende eeuw en de pestepidemie gehad op de lokale bevolking? Uit de archieven blijkt, dat twee derde van de inwoners deze rampen niet overleefd heeft. Wood heeft de irritante gewoonte om zichzelf op de voorgrond te stellen en vooral veel retorische vragen te stellen, maar de aanpak op zich is interessant. Hieronder beelden, zodat je weet wat je kunt verwachten. Eerder uitgezonden door BBC4 en BBC HD. Klik hier voor meer info van de BBC.

20.30 - 21.15 Nederland 1: Radar

Bijna iedereen kent de commercials van Carglass ondertussen wel. Sterretje in de voorruit van de auto? Zo snel mogelijk laten repareren! Volgens Radar stuurt de verzekeraar je echter naar een dure reparateur en is eenzelfde voorruit bij een kleiner bedrijf veel goedkoper. Ook een ouderwetse test. Welke spaghetti is de lekkerste? Het dure A-merk of kun je net zo goed de supergoedkope spaghetti helemaal onderuit het schap nemen? Een Italiaans panel geeft uitsluitsel.

20.30 - 22.00 RTL7: Voetbal International

Belangrijkste onderwerp van gesprek zal ongetwijfeld de situatie bij Feyenoord zijn. Na de afstraffing van gister zijn de positie op de ranglijst en de stemming binnen de club naar een dieptepunt gedaald. Vanochtend hield Leo Beenhakker een persconferentie. Dat deed hij overigens knap. Zijn boodschap: "we zullen het met deze jonge jongens moeten doen. Ze hebben voldoende talent, maar nog te weinig ervaring en dat komt vanzelf. Geld voor versterkingen is er gewoon niet". Zie de beelden van NOS hieronder.

20.55 - 22.00 Nederland 2: Tegenlicht: Poolse paranoia

Op 10 april 2010 stortte een vliegtuig neer met zo'n beetje alle belangrijke Poolse bestuurders. Ze waren op weg om de moordpartij te herdenken, waarbij 20.000 Polen door de Russen om het leven werden gebracht. Volgens sommigen kan dit geen toeval zijn en is het de zoveelste poging van de Russen om Polen te destabiliseren om zo meer macht te krijgen in het land. De geschiedenis leert, dat Polen vanuit het westen ook weinig steun kan verwachten. Klik hier voor veel meer informatie.

21.10 - 21.50 Nederland 3: Profiel Jeroen van Koningsbrugge

Jeroen van Koningsbrugge is de zoon van een autohandelaar in Den Bosch. Hij timmert al jaren aan de weg op verschillende terreinen en nu is hij opeens een veelgevraagde beroemdheid en kreeg hij onlangs zelfs een Zilveren Televizierster. Eigenlijk begrijpt hij niet, waarom mensen hem nu pas "zien". Wat vinden zijn collega's en kennissen van hem? Onder meer commentaar van vrienden Dennis van de Ven en Paul Jansen, Beau van Erven Dorens en broer Martijn. Van Koningsbrugge zingt trouwens ook in een rockband. Beelden daarvan hieronder.

22.00 - 23.00 BBC2: Horizon: Miracle Cure

Ongeveer tien jaar geleden is de hele genetische code van de mens in kaart gebracht. Het geldt als een geweldige prestatie, maar wat heeft het praktisch gezien opgeleverd? Is het inmiddels mogelijk om aangeboren afwijkingen te genezen? Dit programma volgt drie mensen met een "genetic disease", die hopen op redding, maar veel projecten bevinden zich uiteraard nog in de testfase. Klik hier voor meer informatie.

23.00 - 23.55 Nederland 2: Als de adem stokt

Leuk en informatief programma over jonge mensen die stotteren en daar iets aan proberen te doen. Met onder meer (je zou het niet verwachten) Miss Montreal. Een stuk lichtvoetiger dan de titel doet vermoeden, want de stotteraars kunnen zelf ook wel lachen om hun dagelijkse problemen. Twee van de stotteraars, Jochem en Kevin, proberen of de therapievorm "mind tuning" van Pieter Frijters hen kan helpen. Klik hier voor meer informatie. Onderstaand de preview.

23.00 - 23.55 Nederland 1: Pauw & Witteman

Aangekondigd: Moszkowicz en Spong. De beroemde strafpleiters hebben het over het vertrouwen in de Nederlandse rechtsstaat. Beetje een een-tweetje, want ze hebben er allebei belang bij om dat vertrouwen te ondergraven, als ze weer eens een drugsdealer moeten zien vrij te krijgen. Aangaande Feyenoord: supporter Wouter Bos en voorzitter van de supportersvereniging Eric van Dorp geven hun mening. Bioloog Midas Dekkers heeft het over de orka Morgan en Nederlandse dierentuinen in het algemeen.

23.45 - 01.30 België 2: Garapa

Documentaire van José Padilha uit 2009 over honger in Brazilië. Eerder maakte Padilha "Tropa de elita", waarvoor hij een Gouden Beer kreeg in Berlijn. Nu concentreert hij zich op drie families in de Braziliaanse staat Ceara. De ouders hebben de grootst mogelijke moeite om hun kinderen voldoende te eten te geven. Ze zijn al blij als ze hen garapa, een mengsel van water en suikerriet, kunnen voorschotelen. Onderstaand een interview met Padilha over de documentaire.

zondag 24 oktober 2010

13.10 - 18.00 Nederland 1: Studio Sport met o.a. WK Turnen

Onder meer aandacht voor het voetbal in de Eredivisie en de Champions League. Ook rechtstreekse beelden van het WK Turnen in Rotterdam. Vandaag de laatste dag met bij de vrouwen de finales van de onderdelen vloer en balk. Celine van Gerner is eerste reserve op het onderdeel vloer. Bij de mannen de finales van de onderdelen sprong, rekstok en brug. Bij de sprong komt Jeffrey Wammes in actie; bij de rekstok Epke Zonderland. Zij plaatsten zich allebei als zevende, maar wellicht zit er meer in.

18.20 - 19.15 Nederland 2: Focus

Leuk, populair-wetenschappelijk programma over eeneiige tweelingen. Vorige week ging het over de verbluffende overeenkomsten. Je zou bijna de conclusie trekken, dat alles genetisch bepaald is. In dit tweede en laatste deel gaat het juist over de verschillen die voor onderzoekers bijzonder interessant zijn. Een meisje kreeg op zeer jonge leeftijd leukemie, maar haar identieke tweelingzusje niet. De eeneiige tweeling John en Mark zijn onderwerp van een studie naar seksuele voorkeur. Ze zijn genetisch gezien precies hetzelfde, maar John valt op mannen en Mark op vrouwen.

19.15 - 20.10 Nederland 2: Planet earth

Herhaling van een aflevering van deze prachtige serie. Dit keer gaat het over het leven in de jungle. Onder meer aandacht voor de grootste groep chimpansees die ooit is waargenomen. Een clan van 150 apen verdedigt hun territorium tegen naburige groepen. Daarbij gaat het er keihard en soms zelfs schokkend aan toe. Ook zien we olifanten naar mineralen graven. Hieronder beelden uit de serie van de grootste uitslovers onder de vogels.

19.30 - 20.15 Duitsland 2: Terra X: Universum der Ozeane (slot)

Derde en laatste deel van een interessante en mooi gemaakte serie over de geschiedenis van de oceanen. Vanavond onder meer aandacht voor de ijskappen op de polen. Is het daar altijd zo koud geweest? Op Spitsbergen zijn de resten van een nijlpaard uit de oertijd gevonden. De aarde was echter ook miljoenen jaren in zijn geheel door ijs bedekt. En hoe ziet de toekomst van de oceanen eruit? Moet we vrezen voor grootschalige mijnbouw en energiewinning onder water met alle gevaren van dien? Klik hier om de eerste twee afleveringen geheel legaal in HD te bekijken.

20.10 - 21.00 België 2: Panorama: Pakken migranten ons werk af?

Bewerking van een Engels programma, waarin een aardig experiment wordt uitgevoerd. Werkwilligen klagen, dat ze door de instroom van buitenlanders geen baan meer kunnen vinden. Dan krijgen ze de kans om het werk te doen, dat normaal door immigranten gedaan wordt. Ze gaan aan de slag in een aardappelfabriek, bij een aspergeboer, een aannemer en een restauranthouder. Klik hier voor meer informatie en een ondertitelde preview.

20.15 - 21.10 Nederland 3: Penoza

We naderen het einde van deze goede serie met uitstekend spel. Monic Hendrickx is de "erfgename" van een doodgeschoten "poldermaffioso". Ze probeert zich wanhopig aan het criminele milieu te ontworstelen, maar raakt steeds verder in de problemen. Ze wordt zowel in het nauw gebracht door de politie als door een grote crimineel. Dan ziet ze nog één ontsnappingsmogelijkheid. Hieronder de algemene trailer van de serie.

21.00 - 21.30 België 2: De slag om Brussel

Reeks over de soms merkwaardige regels en subsidies van de Europese Unie. Eerder te zien geweest op Nederland 2. Deze aflevering is een van de aardigste. In Europa is men zeer creatief in het aanwenden van subsidies uit Brussel. Dat leidt in de Franse Pyreneeën tot een merkwaardige situatie. Met Europees geld worden hier beren uit Slovenië geïmporteerd. De schaapherders, ook onderhouden door subsidie uit Brussel, maar dan uit een ander potje, zijn daar helemaal niet blij mee.

21.00 - 23.35 RTL4: Notting Hill

Heerlijke, romantische comedy uit 1999 van de makers van Four Weddings and a Funeral. De stuntelige boekhandelaar Hugh Grant wordt verliefd op de wereldberoemde filmster Julia Roberts, voor het gemak hier maar Anna Scot genoemd. Dit leidt tot bijzondere situaties, bijvoorbeeld als hij haar voorstelt aan zijn familie. Natuurlijk moet het stel de nodige problemen overwinnen, maar dat hoort nu eenmaal zo in dit genre. Rhys Ifans als Grants onmogelijke huisgenoot steelt de show.

21.05 - 22.00 Nederland 2: Den Uyl en de affaire Lockheed

"Straaljagers over Soestdijk". Slot van deze wat rommelige, maar amusante dramaserie over de smeergeldaffaire rond prins Bernhard. Juliana dreigt Den Uyl met aftreden. Is Beatrix in dat geval bereid haar moeder op te volgen? Het kabinet moet bepalen welke maatregelen er tegen Bernhard genomen gaan worden. Hoge militairen nemen het op voor de prins. In de hoofdrollen Joop Keesmaat, Catherine ten Bruggencate en Debbie Korper. Klik hier voor veel meer informatie en een interview met Joop Keesmaat. Onderstaand de trailer.

21.30 - 22.05 België 2: Cobra TV met o.a. Kees van Kooten en Nick Cave

Programma over kunst en cultuur. Kees van Kooten vertaalde de gedichten van de Amerikaan Billy Collins en schreef er geestige commentaren bij. Dit resulteerde in het boek "Zo wordt u gelukkig". Frieda Van Wijck interviewde Van Kooten in zijn huis in Amsterdam. Kirsten Lemaire heeft een afspraak met Nick Cave. Onlangs gaven Cave en zijn band Grinderman twee uitverkochte concerten in Brussel. Goede muziek, zoals eerder al te horen was bij Jools Holland. Onderstaand een clipje daarvan. Ook aandacht voor het bijzondere muziekcollectief Graindelavoix en de Duitse kunstschilder Anselm Kiefer. In Antwerpen is een tentoonstelling van Kiefers werk te zien en er is een documentaire over hem gemaakt. Klik hier voor meer informatie.

22.05 - 23.25 België 2: Le temps qui reste

Interessante film van de eigenzinnige regisseur François Ozon uit 2005 met o.a. Melvil Poupaud, Jeanne Moreau en Valeria Bruni-Tedeschi. De jonge Poupoud krijgt te horen dat hij nog maar een paar maanden te leven heeft. Hij vertelt het alleen zijn grootmoeder. Verder probeert hij de mensen die om hem geven, waaronder zijn vriend, juist van zich te vervreemden. De serveerster Bruni-Tedeschi (in het echt de oudere zus van Carla Bruni) doet hem een merkwaardig voorstel.

23.00 - 23.55 Nederland 2: Trendspotting Luzern

Wat zijn de trends op het gebied van televisie en hoe ziet de toekomst eruit? Marike Jager bezoekt het Gouden Roos Festival. Momenteel zijn er een paar programma's en varianten daarop die bijna overal ter wereld goed scoren. Deal Or No Deal, bedacht door de Nederlander Dick de Rijk, is in 150 landen een hit. Daarnaast zijn talentenjachten al jaren dé trend en de markt lijkt nog lang niet verzadigd. Zowel de publieke omroepen als de commerciële halen hier hoge kijkcijfers mee. William Uricchio, mediaprofessor aan het MIT (USA) en aan de Universiteit Utrecht, analyseert de situatie en kijkt naar de nabije toekomst. Gaat de tv het internet opslokken in plaats van andersom?

zaterdag 23 oktober 2010

16.05 - 16.30 Nederland 2: Gonzo

Start van een nieuwe serie. Jalal Bouzamour en Ersin Kiris duiken in omstreden werelden. Geen kille analyses: ze doen gewoon mee. De vechtsportgala's in Amsterdam zijn volgens burgemeester Van der Laan "netwerkbijeenkomsten voor criminelen". Is dat echt zo? Bouzamour volgt Murthel Groenhart, Siyar Bahadurzada en Zakaria Tijarti voor en tijdens de eerste ronde van de World Series in de Amsterdamse Passengers Terminal. Het gaat wel ergens om, want Bahadurzada strijdt om een uiteindelijke hoofdprijs van 150.000 dollar. Hieronder alvast beelden van zijn gevecht. Klik hier voor meer informatie over het programma.

17.20 - 19.35 NET5: A fish called Wanda

Zeer succesvolle komedie van Charles Crichton uit 1998, gedragen door John Cleese. Een Amerikaanse bende is op zoek naar juwelen. De buit van een eerdere overval is namelijk verdwenen. Mooie rollen van Cleese, Michael Palin en Jamie Lee Curtis. Ook een bijdrage van Kevin Kline. Sommigen vinden de invulling van zijn rol te gênant voor woorden, anderen vinden het juist heel geestig. Hieronder de trailer.

18.55 - 19.30 Nederland 1: Kassa

Kassa komt terug op het afronden van belminuten. Door deze truc van KPN en Vodafone krijgen mobiele bellers te maken met aanzienlijk hogere rekeningen. Meer dan 30.000 mensen tekenden de petitie om aan deze forse kostenstijging een eind te maken. De providers lijken hier geen gehoor aan te willen geven. KPN legt uit waarom.

20.00 - 20.30 RTL4: Ushi & Loesie

Wendy van Dijk is weer terug als Ushi, de onmogelijke Japanse journaliste die wereldsterren voor de gek houdt. Interessanter wellicht: ze heeft er een nieuw type bij, waarmee ze bekende Nederlanders overvalt: de superfan Loesie. Ze is zo goed vermomd, dat in de eerste uitzending zelfs haar goede vriend Marco Borsato haar niet herkent. Onderstaand beelden van Wendy van Dijk als Loesie bij De Wereld Draait Door.

20.10 - 20.40 België 2: Vranckx

Behoorlijk aangrijpende reportage over jongens van 14 die afdalen in de zilvermijnen van Bolivia. Ze werken onder mensonwaardige omstandigheden en hun levensverwachting is dan ook amper 35 jaar. Reporter Seyi Rhodes gaat mee met Jose Luis. De jongen moet wel diep onder de grond aan de slag, anders kan hij zijn schooluniform niet betalen. Bewerking van de documentaire "Unreported World: Bolivia’s Child Miners" van Channel 4. Klik hier voor meer informatie en een preview.

21.10 - 22.45 België 2: Millennium 2: De vrouw die met vuur speelde (slot)

België 2 zendt de drie Millenniumfilms uit als een zesdelige detectiveserie. Vanavond het laatste deel van de tweede film "De vrouw die met vuur speelde". Een jaar na het onderzoek in de zaak Vanger gaat een jonge journalist bij het tijdschrift Millenium op zoek naar prostitutie en mensenhandel in Zweden. Hij wordt omgebracht en op het moordwapen staan de vingerafdrukken van Lisbeth Salander. Zij loste samen met "senior journalist" Mikael Blomkvist de zaak uit de eerste film op. Blomkvist probeert uit alle macht Lisbeths onschuld te bewijzen, maar ja: ze is natuurlijk geen onbeschreven blad. Wellicht niet zo ijzersterk als "Mannen die vrouwen haten", maar nog steeds erg goed. Onderstaand de promo van de hele film met zelfs een heel klein stukje van het deel 3. Gelukkig heeft Noomi Rapace (Lisbeth) dan weer een kapsel dat beter bij haar image past.

21.10 - 22.00 Nederland 2: Rondom 10

Rechtstreeks uitgezonden en meestal levendig discussieprogramma onder leiding van Ghislaine Plag. Het onderwerp van vanavond: zijn de aangekondigde, harde bezuinigingen op cultuurgebied noodzakelijk? Of spoelen we het kind met het badwater weg? Niet alleen gesubsidieerde interessanto's verliezen hun baan; dat geldt ook voor de koffiejuffrouw in het theater. Volgens Gerald Marlet kunnen de bezuinigingen van 200 miljoen uiteindelijk zelfs een verlies van 15 miljard opleveren. Lees hier zijn betoog. Of moeten die kunstenaars eindelijk maar eens leren hun eigen broek op te houden?

21.15 - 22.15 BBC2: Renaissance revolution

Interessante serie over oude schilderijen. Vanavond gaat het over "De tuin der lusten" van Jeroen Bosch (Hieronymus Bosch, El Bosco). Nog steeds verschillen de meningen over wat Bosch nu eigenlijk met dit schilderij uit 1505 bedoelde. Het aardige van deze serie is, dat Matthew Collings niet alleen de gebruikelijke wollige taal van de kunsthistorici bezigt, maar de schilderijen ook onderzoekt met de modernste middelen. Zo blijkt Bosch een voor die tijd zeer ongebruikelijke techniek te hebben gehad. Via Google Earth is het schilderij voor iedereen nader te bestuderen. Onderstaand daarover een reportage van Omroep Brabant. Klik hier voor meer informatie over het programma van de BBC.

22.00 - 23.25 Nederland 3: Win/win

Geslaagde telefilm uit 2010 van Jaap van Heusden met o.a. Oscar van Rompay, Halina Reijn en Leon Voorberg. Van Rompay speelt een jonge man met een opmerkelijk inzicht in getallen. Hij werkt bij een bank en met zijn talent blijkt hij enorme bedragen te kunnen verdienen op de aandelenmarkt. Meegesleept door de roes van succes dreigt hij echter het contact met de echte wereld te verliezen. Onderstaand de trailer.

22.35 - 06.40 Nederland 2: Zembla / De nacht van Zembla.

Eerst een nieuwe aflevering van het vaak spraakmakende programma Zembla. Dit keer gaat het over Spijk, een dorpje bij de Duitse grens. Opvallend veel mensen hebben hier op de PVV gestemd, terwijl er nauwelijks allochtonen wonen. De algemene teneur is, dat de bewoners zich in de steek voelen gelaten door de traditionele partijen. Jongeren trekken weg, winkels verdwijnen en de voetbalclub is opgeheven. Dan maar op Wilders stemmen, want anders gaat al het geld naar de allochtonen. Onderstaand een soort preview. Daarna, omdat Zembla 15 jaar bestaat, tot morgen vroeg herhalingen van bijzondere afleveringen. Klik hier voor een overzicht.

23.40 - 01.45 België 2: Breakfast on Pluto

Film van Neil Jordan uit 2005. Jordan heeft een voorkeur voor androgyne types in de hoofdrol, zoals eerder was te zien in "The crying game". Nu speelt Cillian Murphy een jongen die er soms ook graag als een meisje uitziet. Hij probeert af te rekenen met een moeilijk verleden door zijn moeder in Londen op te zoeken. De "troubles" in Noord-Ierland zijn een deel van het verhaal. Ook met Stephen Rea en Liam Neeson.

00.15 - 02.10 BBC2: Sin City

Vorige week nog bij Veronica en nu zonder ondertitels bij de BBC. Des te beter, want dan verstoren die de prachtige plaatjes niet. Sin City is een visueel verbluffende verfilming uit 2005 van de keiharde graphic novels van Frank Miller. Als regisseur werd Miller bijgestaan door Quentin Tarantino en Robert Rodriguez. De verschillende verhalen zijn, wellicht bewust, bijzonder standaard voor het hard boiled-genre, maar wat ziet het er fantastisch uit. Bovendien duiken er tal van bekende acteurs op als Bruce Willis, Clive Owen, Benicio del Toro, Mickey Rourke, Elijah Wood en zelfs even Rutger Hauer. Af en toe schokkend. Onderstaand de trailer.

00.30 - 01.25 Nederland 3: Met Michiel: Joss Stone

Michiel Veenstra vertelt wat er de komende week op 3FM te beleven valt. Wellicht interessanter: ook beelden van het optreden van Joss Stone op North Sea Jazz 2010. Hieronder een preview.

vrijdag 22 oktober 2010

19.30 - 20.25 Nederland 3: De wereld draait door

Iedereen mag er van zeggen wat hij wil (vrijheid van meningsuiting!), maar begint dat proces tegen Wilders niet een farce te worden? Nu wil Bram Moszkowicz (his finest hour!) de rechtbank weer wraken, omdat een rechter vooraf met een getuige zou hebben gesproken. Om in PVV-termen te spreken: waarom houden ze de rechtbank bezig, als zelfs het OM om vrijspraak heeft gevraagd? Geef die mensen de tijd om echte boeven te veroordelen! Maar nee, deze soap gaat maar door en naar aankondiging komt Moszkowicz er vanavond meer over vertellen. Ook een item over een bureau dat dieren voor films levert. Marc-Marie Huijbregts is tafelheer en Di-rect zorgt voor de muziek. Hieronder een vrij indrukwekkend clipje van een optreden van hen voor 3FM.

20.25 - 21.25 Nederland 3: Profiel Tygo Gernandt

Tygo Gernandt is een van onze interessantste acteurs. Waar je bij anderen het idee hebt, dat ze eigenlijk net zo goed ambtenaar hadden kunnen worden, straalt hij iets ongrijpbaars en gevaarlijks uit. Wat vinden de mensen die hem kennen van hem? Voormalig casting-director Hans Kemna, zijn moeder, ex-vriendin Anna Drijver en regisseur Pieter Kuijpers geven hun mening.

20.30 - 22.05 Nederland 1: Gouden Televizierring Gala 2010

Onze tv-sterren geven elkaar prijzen in een feestelijke ambiance. Genomineerd voor beste tv-programma: "De tv-kantine", "Ik hou van Holland", en "Wie is de mol?" Zilveren Televizier Ster Vrouw: Irene Moors, Linda de Mol, Yvon Jaspers. Bij de mannen: Joris Linssen, Matthijs van Nieukerk en Jeroen van Koningsbrugge. Voor de Talent Award: Jan Kooijman, Jan Smit en René van der Gijp. Wel opvallend dat een paar sterren keer op keer genomineerd worden. Is de top van de Nederlandse tv-wereld zo klein? Blijkbaar wel. Onderstaand de promo.

20.55 - 22.00 Nederland 2: Altijd wat

Interessant item: Frénk van de Linden praat met de wereldberoemde actrice Emma Thompson. Zij komt op voor de slachtoffers van mensenhandel. Ze kwam min of meer toevallig in contact met Elena die op 17-jarige leeftijd tot prostitutie werd gedwongen in Engeland. "The journey", een tentoonstelling over het leven van Elena, is nu te zien in Nederland. Klik hier voor meer informatie.

21.10 - 21.50 België 2: Comedy Special: Xander de Rijcke: Uw zoete 666

Registratie van de theatershow van Xander de Rijcke. Hij is lekker scherp. Voor wie moeite heeft om hem te verstaan: als het goed is, kun je via teletekstpagina 888 van België 2 ondertiteling krijgen. Onderstaand de promo.

21.50 - 22.45 België 2: True blood

Het verhaal komt nu echt op gang. Nog even het gegeven: wetenschappers hebben TruBlood uitgevonden. Met dit middel hoeven vampiers geen mensenbloed meer te consumeren en dus kunnen ze nu "uit de kist komen". Dat brengt nogal wat problemen met zich mee, want mensen ontdekken dat het bloed van vampiers heilzame werkingen heeft. Anderzijds vertrouwen "the old folks" in Louisiana, USA de vampiers voor geen cent. Het onvermijdelijke gebeurt: een gewoon barmeisje wordt verliefd op een vampier. Romantiek, bloed en erotiek. Bedacht door Alan Ball (Six Feet Under) en gebaseerd op de boeken van Charlaine Harris. In Nederland al eerder vertoond op het digitale kanaal Foxlife. Vanavond de derde aflevering. Hieronder de Amerikaanse promo.

22.05 - 23.00 Nederland 1: TV-Show

Vanavond een soort in memoriam. Herhaling van de interviews, die Ivo Niehe had met Tony Curtis, Solomon Burke, Corneille en Antonie Kamerling. Zij zijn inmiddels niet meer onder ons. Ellen ten Damme is dat gelukkig nog wel en zij ontvangt Niehe op haar woonboot.

22.40 - 00.30 RTL5: Reservoir dogs

Verbluffend regiedebuut van Quentin Tarantino uit 1992. Dat er ook al een dergelijke film in Hong Kong gemaakt was, doet niet af aan de kwaliteit. Uitstekend acteerwerk van Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen en Steve Buscemi. Na een mislukte overval komt een aantal misdadigers bijeen. Zij vragen zich af of er een verrader onder hen was en dat zorgt voor bijzonder spannende en vrij schokkende scènes. In Nederland kregen we nog een klap om de oren, want The George Baker Selection bleek dus wel cool te zijn. Wisten wij veel. Onderstaand de trailer.

00.50 - 01.50 BBC2: Later ... with Jools Holland

Dinsdag een soort voorproefje; vrijdagavond laat het hele programma. Vanavond Duffy met een of meer liedjes van haar nieuwe album Endlessly, Heaven 17, Gaslight Anthem, Herbie Hancock over zijn "Imagine Project" en Peter Asher, die tegenwoordig een platenlabelbobo is. Hieronder een clipje van het optreden van Duffy.

donderdag 21 oktober 2010

18.00 - 00.15 RTL7: Europa League

Eerst, na de voorbeschouwing, een rechtstreeks verslag van FC Utrecht - Steaua Boekarest. Dan om 21.00 uur live AZ - Dynamo Kiev en vervolgens een samenvatting van Debreneci VSC - PSV. FC Utrecht heeft verdienstelijk gelijk gespeeld tegen Liverpool en Napoli, maar nog geen goal gescoord. Tegen hekkensluiter Steaua moet eigenlijk gewonnen worden. AZ staat er relatief goed voor, maar Kiev is uit op zijn sterkst, al kwam dat er tegen Ajax niet echt uit. PSV en Sampdoria lijken de sterksten in hun poule en dat zal PSV vanavond uit tegen Debreceni (nog 0 punten) moeten bewijzen. Omdat we maar zo weinig beelden van PSV te zien krijgen, hieronder hun goals tegen Metalist Charkiv.

19.25 - 19.55 Nederland 2: Meldpunt

Eigenlijk een soort Radar, maar dan met de nadruk op zaken, waar senioren mee te maken krijgen. Vanavond onder meer aandacht voor de problemen, waar je op latere leeftijd tegenaan loopt, als je je rijbewijs wilt verlengen. Ook een test van de keyfinder. Heeft boer Harm daar wat aan? Nuttig item voor mensen van iedere leeftijd: bij een vertraging van drie uur of meer van je vlucht heb je recht op een vergoeding. Wat zijn je rechten en hoe krijg je je geld? Presentatie: Elles de Bruin.

19.30 - 19.55 Nederland 3: De wereld draait door

Aangekondigd: advocaten Gerard Spong en Geert-Jan Knoops. In België dreigt Els Clottermans levenslang dan wel 30 jaar cel te krijgen vanwege de "parachutemoord". Toch is er geen spoor van bewijs. Wat vinden de Nederlandse strafpleiters daarvan? Verder uitgever Derk Sauer en hoofdredacteur Peter Vandermeersch over de toekomst van NRC Handelsblad. Daar moeten 30 banen verdwijnen. Marco Borsato brengt zijn nieuwe single "Waterkant" ten gehore. Klik hier voor de muziek met foto's. DJ’s Sunnery James en Ryan Marciano komen praten over het Amsterdam Dance Event. Hieronder een clipje van hun werk.

20.25 - 20.55 Nederland 3: Keuringsdienst van Waarde

Eigenlijk zijn ze op hun best, als ze onderzoeken hoe een product precies gemaakt wordt. Dit keer gaat het wat meer over regelgeving, en dat maakt het wat saaier. De vraag van vanavond: welke kaas mag zich eigenlijk "Goudse kaas" noemen? Toch wel weer leuk om te zien hoe je met een paar eenvoudige vragen in een wirwar van antwoorden terecht komt. Kan iemand trouwens iets doen aan dat vreselijke achtergronddecor van die verlopen kantoor/woontoren? Onderstaand de trailer.

22.10 - 00.40 Veronica: Silent Hill

De ellende met de verfilming van een game is tweeërlei. De fans van het computerspel vinden het lang niet zo goed als the game zelf (vergelijk: "het boek was beter") en wie het spel niet kent, denkt: waar gaat dit in hemelsnaam over? Toch is deze film een positieve uitzondering, al was het alleen maar, omdat regisseur Christophe Gans en zijn crew het verhaal prachtig in beeld brengen. Een moeder moet op zoek naar haar verdwenen dochter in een soort spookstad. Met o.a. Radha Mitchel, Sean Bean, Laurie Holden en Jodelle Ferland.

22.55 - 23.55 Nederland 2: Rijssens stille oorlog

De strijd tussen de opkomst van de islam en het verzet van overtuigde christenen speelt zich niet af in de rechtszaal, maar juist in kleine dorpen. In de gemeenschap Rijssen is de streng christelijke bevolking bang dat de moslims de macht zullen overnemen. Beide geloofsgroepen praten eigenlijk nauwelijks met elkaar en dat zorgt voor spanningen. Onderstaand een preview.

23.00 - 23.55 Nederland 1: Pauw & Witteman

Aangekondigd: de vader van de vermoorde 14-jarige Dirk Post uit Urk. Dirk werd doodgemaakt door "een vriendje", maar de dader is te jong om een echte straf te krijgen. Ook met Jeff Vermassen over de "parachutemoord". Klik hier voor meer informatie.

woensdag 20 oktober 2010

20.15 - 23.35 Nederland 3: Champions League: FC Twente - Werder Bremen

Twente en Werder hebben allebei een punt uit de eerste twee wedstrijden. In februari dit jaar speelden de ploegen nog tegen elkaar in de knock-out fase van de Europa League. Twente won thuis met 1-0 door een mooi schot van Theo Janssen. Zie hieronder. In Bremen zegevierde Werder met 4-1, maar de ploeg lijkt aan kracht verloren te hebben, terwijl de Tukkers in vorm zijn. Het commentaar is van Jeroen Elshoff. Ron Jans en Mario Been analyseren de gebeurtenissen op het veld. Aansluitend beelden van de andere wedstrijden van vanavond, met speciale aandacht voor Internazionale - Tottenham Hotspur. Deze twee ploegen gaan in de poule met Twente en Werder aan de leiding met vier punten.

20.35 - 21.35 Discovery: Ultimate survival

Start van een nieuw seizoen! Bear Grylls maakt verreweg de spannendste survivalprogramma's en je kunt er nog wat van opsteken ook. In de komende afleveringen laat hij zien hoe je kunt overleven in de canyons van Alabama, de oerwouden van Vietnam, de woestijn van Texas en het sneeuwlandschap rond de poolcirkel. Hij schrikt er niet voor terug om zijn eigen urine te drinken en onderweg zo'n beetje alles op te eten wat beweegt. Hieronder beelden uit een vorig seizoen.

20.40 - 22.35 België 2: Kinsey

Goede film van Bill Condon uit 2004. Alfred Kinsey (1894 - 1956) bestudeerde aanvankelijk het seksuele gedrag van dieren. Dan besluit hij op min of meer dezelfde manier het gedrag van mensen te onderzoeken. Na veel moeite ontwikkelen hij en zijn team een methode om mannen en vrouwen te interviewen over hun ervaringen. Zijn rapporten zorgen voor enorme opschudding en hij krijgt heel conservatief Amerika over zich heen. Met o.a. Liam Neeson, Laura Linney, Peter Sarsgaard en Chris O'Donnell.

21.20 - 22.55 Nederland 1: Sherlock

Goed gelukte poging om het karakter van Sherlock Holmes in moderne tijden tot leven te wekken. In 2010 keert Watson, een oorlogsinvalide uit Afghanistan, terug naar Londen. Hij vindt onderdak in Baker Street en komt zo in contact met de merkwaardige, maar uiterst intelligente Holmes, een privé-detective die alleen ingeschakeld wordt als de politie er echt niet meer uitkomt. In de eerste aflevering krijgt Scotland Yard te maken met een reeks onverklaarbare zelfmoorden. Ten einde raad vragen ze Holmes om hulp. De verhalen zitten niet zo slim in elkaar als die van Arthur Conan Doyle en de clou is soms lichtelijk teleurstellend, maar de sfeer is erg goed getroffen. De jonge Benedict Cumberbatch als Holmes is innemend en overtuigend. Onderstaand de algemene trailer. In Engeland zeer goed ontvangen, dus hopelijk komen er meer dan drie afleveringen.

22.15 - 22.45 Duitsland 2: Abenteuer Wissen: Geothermische energie

In het binnenste van de aarde is genoeg hitte aanwezig om de mensheid miljoenen jaren van energie te voorzien. In IJsland komt die energie vanzelf vrij, maar in Duitsland en Zwitserland werd geprobeerd om de aardwarmte te benutten via boringen tot 5000 meter diep. Dit bracht echter grote problemen met zich mee tot aardbevingen aan toe. De projecten moesten in allerijl worden stopgezet. Klik hier voor veel meer informatie en/of om het hele programma "Riskanter Vorstoß in die Tiefe" nu al te bekijken.

22.35 - 23.30 België 2: Why do we talk?

Bewerking van een programma van BBC Horizon over de menselijke spraak. Er is nog nooit zoveel onderzoek naar gesproken taal gedaan als de afgelopen jaren. De interessantste resultaten en theorieën worden besproken (what's in a word). Het blijkt, dat mensen binnen een paar uur in een "onzintaal" toch structuur kunnen aanbrengen. En is taal ontstaan, nadat mensen gingen zingen, zoals Tecumseh Fitch van de universiteit van Wenen gelooft? Waarom kunnen kinderen heel makkelijk een taal leren en waarom lukt dat nooit meer helemaal, als ze er niet voor een bepaalde leeftijd aan beginnen? Sue Fox bestudeert de dialecten van etnische groepen. Hun taal kan zelfs binnen een generatie grondig veranderen. Deb Roy filmde zijn zoontje vanaf diens geboorte dag en nacht om precies vast te leggen hoe hij leerde spreken. Hieronder een nog niet ondertiteld fragment.

22.55 - 23.50 Nederland 1: Pauw & Witteman

Aangekondigd: Philip Freriks, Sadet Karabulut (SP), Marike Stellinga en Leontien van Moorsel. Freriks, die een gedeelte van het jaar in Frankrijk woont, komt aan het woord over de hevige protesten aldaar tegen de bezuinigingen. Met Sadet Karabulut (SP) en Marike Stellinga gaat het over de versobering van de Wajong, een regeling voor jongeren met een ziekte of een handicap. Voormalig wielrenster Leontien van Moorsel heeft nieuwe plannen.

23.30 - 00.25 België 2: Kizu: The untold story of Unit 731

In 1932 veroverde Japan een gedeelte van noordoost-China. In Mantsjoerije begon "Unit 731" onder leiding van Dr. Shiro Ishii te experimenteren met bacteriologische wapens. Duizenden mensen werden als proefkonijn gebruikt. Het was de bedoeling om de geallieerden in de komende wereldoorlog te bestrijden met de pest en cholera. Na de oorlog kreeg iedereen die aan het project had meegewerkt een zwijgplicht opgelegd en werd het verhaal van Unit 731 staatsgeheim. Nu doen leden van de Unit en slachtoffers alsnog hun verhaal, aangevuld met archiefbeelden. Klik hier voor iets meer informatie.

23.50 - 00.30 BBC1: Film 2010 with Claudia Winkleman

Het is nog even wennen zonder Jonathan Ross. Vanavond onder meer aandacht voor de actiekomedie Red met Helen Mirren, Paranormal Activity 2 en de 25ste verjaardag van Back to the Future. Onderstaand de trailer van Red.

dinsdag 19 oktober 2010

19.30 - 20.15 Nederland 3: De wereld draait door

Aangekondigd: Peter R. de Vries. Hij vindt het ridicuul, dat Geert Wilders, die opkomt voor de vrijheid van meningsuiting, zich tijdens een proces beroept op zijn zwijgrecht. Ook met Rob de Nijs en Daniël Lohues. Zij gingen naar het diepe zuiden van Amerika om een nieuw album van De Nijs op te nemen. Zie de beelden hieronder. Jildou van der Bijl heeft zich in korte tijd omhoog gewerkt in de wereld van de bladen. Ze begon als stagiaire bij Nieuwe Revue en is nu hoofdredactrice van Linda.

20.15 - 23.50 Nederland 3: Champions League: Ajax - AJ Auxerre

Naar verwachting strijden Ajax en Auxerre in deze poule om de derde plaats, die recht geeft op deelname aan de volgende ronde van de Europa League. Auxerre doet het erg slecht in de Franse competitie en ze missen vanavond hun belangrijkste aanvaller Jeleń. Toch schakelde Auxerre in de voorronde Zenit St. Petersburg uit. Daarbij scoorden ze thuis twee keer uit een corner. Zie de beelden hieronder. De verdediging van Ajax is dus gewaarschuwd. Even dromen: als Ajax vanavond en over twee weken wint van Auxerre en Real Madrid verslaat AC Milan twee keer, dan staat Ajax zomaar drie punten voor op Milan. Frank Snoeks geeft commentaar. Ook een uitgebreide samenvatting van Real Madrid - AC Milan en beelden van de andere wedstrijden van vanavond.

20.50 - 21.20 Nederland 1: Opium

Cornald Maas praat met Kasper van Kooten, Nelleke Noordervliet en acteur Nasrdin Dchar over het culturele aanbod. Er zijn twee boeken verschenen over Max Tailleur. De een is een verzameling van zijn "Sam en Moos-moppen", de ander is een beschrijving van zijn leven. Spreekt zijn humor nog aan? Kasper van Kooten ging naar de nieuwe voorstelling van Diederik van Vleuten. "Daar Werd Wat Groots Verricht" gaat over Van Vleutens oom Jan, die een avontuurlijk leven leidde in Nederlands-Indië. Nelleke Noordervliet en Nasrdin Dchar bezochten de speelfilm "Majesteit" over de moeilijke periode, die koningin Beatrix meemaakte in 2003. Hieronder de trailer.

21.05 - 21.50 Nederland 1: Opgelicht?!

Als je een goede voorziening voor je oude dag wilt treffen, ga je niet zomaar met iedereen in zee. Een boer op leeftijd liet zich dus adviseren door een gerenommeerd assurantiekantoor. Hij zette zijn spaargeld op een rekening in Luxemburg en nu is het weg. Over gladde mannen die met glanzende brochures dubieuze spaarproducten verkopen.

21.10 - 22.05 België 2: Vormgevers

Start van een serie over Vlaamse vormgevers. Toch heel bijzonder: De 36-jarige Lowie Vermeersch heeft het geschopt tot directeur van de designafdeling van het wereldberoemde en prestigieuze Pininfarina. Iedere autoliefhebber kent het logo van dit ontwerpbureau, dat menige Maserati, Ferrari en Alfa Romeo siert. Ook bijzonder: we maken het hele ontwerpproces mee van de nieuwe Alfa Duettottanta van de eerste schets tot de presentatie in de autosalon van Genève. Hieronder beelden van het resultaat. Hoe heeft Vermeersch overigens zo snel zo'n indrukwekkende carrière kunnen maken? Klik hier voor iets meer informatie en een promo.

21.20 - 22.00 Nederland 2: Labyrint

Wetenschapsprogramma. Onderwerp: de driedimensionale printer. Nu kun je tekstjes of foto's printen, maar in de toekomst kun je wellicht hele producten in 3D in duurzaam materiaal laten "uitprinten", bijvoorbeeld, als je een nieuw, plastic onderdeel voor je wasmachine nodig hebt. Ook zouden zo "nieuwe" lichaamsdelen kunnen worden geproduceerd. Het blijft in dit programma allemaal nogal vaag, maar het is natuurlijk ook niet eenvoudig om in de toekomst te kijken. Onderstaand de promo.

Promo Alles is maakbaar vandaag from VPRO on Vimeo.

21.30 - 22.00 België 1: Koppen XL

Het is Nationale Donorweek. Bij Koppen XL een bewerking van een Franse documentaire over orgaandonatie. We volgen patiënten en patiëntjes die een nieuw orgaan in hun lichaam krijgen getransplanteerd en zo een nieuw leven kunnen beginnen. In Frankrijk is iedereen per definitie donor, maar de nabestaanden hebben daar vaak moeite mee en maken soms bezwaar, zoals een moeder die het niet kan verkroppen dat er in het lijk van haar jonge zoon gesneden gaat worden. Klik hier voor meer informatie en een promo.

22.00 - 23.00 National Geographic: Death of the universe

Aardige documentaire over wat het einde van het heelal zou kunnen zijn. Daar bestaan verschillende theorieën over. Volgens sommigen zal uiteindelijk alles weer imploderen, om daarna eventueel weer te exploderen in een nieuwe big bang. Volgens anderen zal het heelal tot in het oneindige expanderen totdat alles "dood vriest". Er is ook een nieuwe theorie: donkere materie (dark matter) en donkere energie zullen uiteindelijk alle deeltjes gewoon uit elkaar trekken. Kan nog wel vijf miljard jaar duren, dus niet iets om je direct zorgen over te maken.

23.00 - 23.30 BBC2: Later live ... with Jools Holland

Bijna vergeten bands, nog steeds actieve artiesten van grote naam en aanstormende talenten treden live op in de studio's van de BBC. Vanavond Duffy met een of meer liedjes van haar nieuwe album Endlessly, Heaven 17, Gaslight Anthem, Herbie Hancock over zijn "Imagine Project" en Peter Asher, die tegenwoordig een platenlabelbobo is. Hieronder een clip van een trackje van het nieuwe album van Duffy. Wel erg schel gezongen.

23.05 - 24.00 Nederland 1: Pauw & Witteman

Aangekondigd: vakbondsvrouw Agnes Jongerius over de bezuinigingen van het nieuwe kabinet, Onno Hoes, de nieuwe burgemeester van Maastricht, en Margriet van der Linden en Antoinette Hertsenberg over de lijst van de 100 machtigste vrouwen in Nederland, zoals Opzij die vandaag bekend maakte.

23.45 - 01.20 België 2: Virus: Tarnation

De Canadese Jonathan Caouette filmde zichzelf al, toen hij nog een kind was. Later heeft hij, met behulp van o.a. Gus van Sant, van al deze amateurbeelden een documentaire gemaakt. We zien hoe hij opgroeit in een disfunctionele familie en hoe het hem verder vergaat. Af en toe een achtbaan van beelden en soms vervreemdend, maar bijna altijd boeiend. Klik hier voor meer info van België 2 en hier voor een uitstekende, uitgebreide recensie van Hugo Visser voor movie2movie.nl.

maandag 18 oktober 2010

18.05 - 18.25 Nederland 3: VRijland

Vanaf nu elke dag in de herfstvakantie een aflevering van deze jeugdserie. Het gaat over kinderen in het dorpje Rijland. Ze beleven avonturen, zijn verliefd, melken koeien en repareren brommers. Hun achtergronden zijn heel verschillend. De een komt uit een boerenfamilie, een ander uit een rijk gezin, en van weer een ander hebben de ouders een snackbar. Veel aandacht voor dieren. Onderstaand een uitgebreide preview. Klik hier voor meer informatie.